La balada dels històrics anònims
Abril del 1939. Al final de la guerra civil, un home pren el camí de l’exili carregat amb una relíquia preciosa: el cor embalsamat de Francesc Macià.
Uns mesos més tard esclata la segona guerra mundial i, amb ella, l’interminable processó de milers i milers de refugiats. L’home travessarà llavors Europa amb el seu fotut paquet, a peu, en tren, en cotxe, fent passar la relíquia per un assortiment de formatges. D’Espanya a Bèlgica passant per França i Suïssa, en el camí del cor d’en Macià s’hi creuaran altres destins: els de celebritats del moment fugint de la puixança del feixisme i els de ciutadans anònims que, encarant el conflicte del segle XX, li confiaran la decisió que han pres: resistir o fugir.
Ivan Fox i Anton Tarradellas tenen tots dos una forta afinitat amb el tema. El primer és descendent d’anarquistes republicans que van combatre el feixisme durant els quaranta anys de la dictadura. Anton Tarradellas, per la seva banda, és el nét de l’home que va portar la relíquia a traves d’Europa durant aquests quaranta anys i que va acabar esdevenint, a més a més, president de la Generalitat: Josep Tarradellas. Aquesta és la raó per la qual han tingut accés, entre altres, a l’Arxiu Montserrat Tarradellas, la qual cosa els ha permès de desenterrar algunes anècdotes oblidades dels temps de l’exili: de les més fortes a les més estranyes, divertides, emocionants…
Aquestes històries arreplegades, ajuntades, com un trencaclosques que va prenent forma a poc a poc, completen aquesta epopeia cardíaca oferint-nos una mirada que interpel·la sobre la nostra generació. Perquè, de fet, seguint les aventures del cor d’en Macià, el que fan és nodrir una reflexió sobre el present. Quin valor donem als nostres combats d’avui? Fins on estem disposats a portar-los?
Idea original: Ivan Fox
Text: Ivan Fox i Anton Tarradellas
Traducció: Ivan Fox
Direcció: Julie Annen
Intèrprets: Anton Tarradellas i Ivan Fox
Il·luminació: David Jans
Supervisió versió catalana: Anna Tribó
Col·laboració artística: Lisou de Henau i Peter Palasthy
Una coproducció de Ça t’as vu! Productions i La Charge du Rhinocéros
Amb l’ajut del Ministère de la Communauté Française de Belgique – Service du Théâtre
Escrit amb el suport de les Bourses d’aide à l’écriture de la SACD Belgique i de l’Arxiu Montserrat Tarradellas