Companyia
Companyia La Calòrica
Dates
Del 16/09/2015 a l'11/10/2015
Horari

de dimecres a dissabte 21.30h
diumenge 18.30h

Durada
1h 30min
Preu
18 €

Sinopsi

Es diu Carles Nin Garcia, però la seva tendència a caure de cul a terra li va valer, des de ben petit, el sobrenom de Ninot. Quan avui arribi a casa i intenti explicar a l’Olga què li ha passat, ella li dirà que ja no l’estima.

La Rut s’acaba de quedar sense feina i ha decidit aprofitar l’oportunitat per trobar el seu lloc al món. Ha conegut l’Albert, un músic a qui li agrada parlar de coses alegres i que encara pensa que la sort és dels valents.

La Poni i la Conxa han passat una llarga temporada al cantó més fosc de la vida, però aquesta tarda han decidit que encara estan a temps d’intentar-ho.

I així van passant els dies, sense que s’esdevinguin catàstrofes ni es compleixin les il·lusions.

Mentrestant, Dave Hakenberg, un apicultor de Florida, ha entrat plorant en una comissaria per denunciar que els tres milions d’abelles de la seva granja han desaparegut sense deixar rastre.

Presentació del director

“En vull més. Ho vull tot.”

Escollir t’obliga a triar. Triar és perdre una mica. L’home contemporani viu la tria com una petita pèrdua. Quan ens trobem davant d’un gran mostrador de gelats i hem d’escollir un sabor entre un munt de possibilitats, tan bon punt en tries un no pots evitar tenir la sensació d’haver perdut l’oportunitat de viure l’experiència més estimulant de la teva vida amb qualsevol dels altres sabors.

La societat viu abocada al Fear of Missing Out, i les xarxes socials no fan més que accentuar aquesta insatisfacció. Mostrar tan sols les coses bones i fer-ne una exhibició constant crea por de perdre’s alguna cosa: per què jo no haig de poder viure totes les experiències que oferta el gran catàleg del món? Vull no perdre’m la millor festa de Sant Joan. Vull viure el moment més romàntic que hagi filmat mai Hollywood. Vull viatjar a l’Índia per trobar-me a mi mateix. Vull viure a Nova York. Vull ser escriptor. Vull ser model. Vull ser lliure. Vull formar una família. I vull que em trobeu seriós, fresc, decadent, divertit, intel·ligent, espontani i misteriós. Vull viure un món de xocolata belga amb nous de macadàmia i també un món de sorbet de mandarina. Però a l’hora de la veritat, no pots ser un periodista que guanyi un Pullitzer i alhora el nou Kurt Cobain. I des d’aquesta realitat borrosa neix el cinquè espectacle de La Calòrica.

BLUF és un compendi d’històries entrecreuades sobre personatges que decideixen canviar de vida i sortir a buscar la felicitat. Persones que desitgen viure la vida d’un heroi de pel·lícula però que comencen a fer-se grans i s’adonen que la vida que ells havien somiat no és la que tenen.

El muntatge beu de referents diversos però sobretot és el món de la novel·la gràfica nord-americana contemporània, un gènere que des de la dècada dels setanta ha suposat una constant revolució en la forma d’explicar les històries, el que ens serveix per dibuixar l’univers de BLUF. Exemples com les novel·les gràfiques Black Hole de Charles Burns, Ice Haven de Daniel Clowes o Jimmy Corrigan de Chris Ware serveixen de referent per crear la complexitat narrativa i estilística del muntatge. Diferents estils per a diferents històries. Des del realisme intimista i màgic fins a la comèdia més negra i gamberra.

Un espectable concís, pop, gamberro, realista i explosiu com una onomatopeia. Un Bluf! Un Boing! Un Ouchh! Un Bam! Shhhhhht! Aaargh! Toc toc! Crash! Un muntatge on podem conèixer un munt de personatges –tots ells representats per cinc actors– en la frontera entre la realitat i l’extravagància. En Ninot, l’Albert, la Ruth, l’Olga, una abella que dirigeix una multinacional i unes moteres que atraquen bancs conviuen dins el cosmos de BLUF. Un munt de vinyetes plenes de l’humor de la violència, la insatisfacció, la ràbia i la humiliació contemporànies.

Israel Solà

Cia. La Calòrica

La companyia de teatre independent La Calòrica neix l’any 2010 formada per un grup de llicenciats de l’Institut del Teatre de Barcelona. El seu treball se centra en el paper de l’humor en el tractament de les problemàtiques més serioses. Ha estrenat espectacles com Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I (2010, Premis del jurat i del públic al Xè Festival Escènia de Foios, València), l’Editto Bulgaro (2012), Ekstraordinarnyy (2012), La Nau dels Bojos (2013, Premi Adrià Gual de l’Institut del Teatre), BLUF (2014, Premi Quim Masó) i Sobre el fenomen de les feines de merda (2015).

Actualment, La Calòrica està formada per en Xavi Francés, l’Aitor Galisteo-Rocher, l’Esther López, l’Albert Pascual, en Marc Rius, l’Israel Solà, la Júlia Truyol i en Joan Yago.

Autor: Joan Yago
Direcció: Israel Solà

Intèrprets:
Ninot, Andreu: Xavi Francés
Sr. Serra, Marina: Aitor Galisteo Rocher
Cristina, Olga, Poni: Júlia Truyol/Alba Florejachs
Rut, Conxa: Esther López
Miquel, Albert, Laia: Marc Rius/Ricard Farré

Escenografia i vestuari: Albert Pascual
Disseny d’il·luminació: Elisenda Rodríguez
Disseny de so: Josep Sànchez-Rico
Caracterització: Lucho Soriano
Construcció d’escenografia: La Calòrica i La Forja del Vallès
Confecció de vestuari: Albert Pascual
Fotografia: Alba Lajarín
Vídeo: Estudi Carmel
Producció executiva: La Calòrica

Agraïments: Companyia Roberto G. Alonso, Montserrat Nogué, Chelo García, Teo Solà, Enric Gual, Família Omedes Pòrtulas, Família Sànchez Angelats, Albert Rubio, Jordi Llamas, Ona Pla, Pol Méndez, Irene Rodríguez i Pere Sànchez.

Una coproducció de La Calòrica i Grec 2015 Festival de Barcelona.
Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Viladecans.
Aquesta obra va rebre el Premi Quim Masó 2014.