Xerrada

Distanciament físic, distanciament social. Retorn a quina normalitat

Xerrada a càrrec de Nuria Alabao, Israel Rodríguez-Giralt i Brigitte Vasallo
Data
18/05/2021
Horari

A les 19h

Espai
Sala de dalt
Preu
3€ | Personatges de la Beckett i Comunitat UOC gratuït

Aquesta xerrada es podrà seguir també virtualment a través del següent enllaç

 

Compra aquí l’abonament del cicle #jotambé

Que la crisi de la COVID-19 ha ajudat a posar en relleu la invisibilització i la infravaloració històriques de les cures, gairebé ningú ho dubta. Tot i així, el gruix de mesures per afrontar aquesta pandèmia segueixen recorrent a l’aïllament social i el distanciament físic de llarg termini per evitar el contagi. Si el nostre organisme social és reflex de la nostra natura interdependent, quins escenaris futurs ens dibuixa un distanciament de llarg termini? Quina societat ens queda després de l’aïllament i les bombolles?

Aquesta xerrada forma part del cicle #jotambé. Violències de gènere i estructures de poder que té lloc del 7 d’abril al 18 de juny a la Sala Beckett i que proposa una reflexió sobre les bastides de poder establertes i sobre les diferents eines que construïm per fer-hi front.

Participants

Nuria Alabao

Periodista i investigadora. Doctora en Antropologia. Forma part de la Fundación de los Comunes i col·labora amb diversos mitjans. Coordina la secció de feminisme de Ctxt.es. Forma part del Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials de la Universitat de Barcelona. Recentment ha participat en obres col·lectives com Transfeminismo o barbarie (Kaótica libros, 2020); Defender a la familia contra migrantes y mujeres: convergencias entre antifeminismo y soberanismo en Familia, raza y nación en tiempos de postfascismo (Traficantes de Sueños, 2020); Cómo construir un feminismo del 99% a Cómo puede cambiar el mundo el feminismo (Lengua de Trapo, 2019); Género y fascismo: la renovación de la extrema derecha europea a Un feminismo del 99% (Lengua de Trapo, 2018); Amar en el S. XXI a (h)amor 3: celos y culpas (Con Tinta Me Tienes, 2018); Madres y abuelas: heroínas silenciosas de lo cotidiano a Los Cuidados (Libros en Acción, 2019) i, Revertir el guión. Trabajos, derechos y libertad (Catarata, 2016).

Israel Rodríguez-Giralt

Professor agregat i coordinador del grup de recerca CareNet de l’Internet Interdisciplinary Institute de la UOC. És doctor en Psicologia Social (UAB). La seva recerca s’interessa per les formes d’activisme, participació ciutadania i debat públic en situacions d’elevada incertesa, com crisis ecològiques, desastres i pandèmies. Els seus darrers projectes s’interessen per la relació entre cures i desastres, amb una especial atenció per col·lectius habitualment discriminats en situacions de crisi i emergència, com gent gran, persones amb diversitat funcional o infants i joves. Durant la pandèmia, ha format part de grups d’assessorament tècnic per a la Generalitat de Catalunya. És editor dels llibres Children and Young People’s Participation in Disaster Risk Reduction (Policy Press, 2020), Reassembling Activism, Activating Assemblages (Routledge, 2019) i Disasters and Politics: Materials, Expertiments and Preparedness (Wiley/Blackwell, 2014).

Brigitte Vasallo

Escriptora i formadora. Professora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB. Investiga sobre la construcció de l’alteritat, la violència i el capitalisme travessats pel gènere. Utilitza el feminisme com a eina però no com a identitat. Si s’ha de definir, diu que és xarnega i marimacho, que és com no dir res ni molt concret, ni molt tancat, ni molt estable.
Ha escrit la novel·la PornoBurka i l’assaig Pensamiento Monógamo, Terror Poliamoroso. El seu relat [ ’ba sa λo ] està inclòs en el llibre Un esforç més coordinat per Espai en Blanc i també Bukake según san Marx a Relatos Marranos (Pol·len, 2015). També ha publicat capítols en els llibres Contra la Islamofobia (Icaria, 2016), (H)amor (Continta me tienes, 2015) o Más allá de lo imposible: derechos humanos en el siglo XXI (Txalaparta, 2015), entre d’altres. Els seus textos s’han traduït a l’anglès, francès, portuguès i italià.
Col·labora amb el diari Ara, El Salto, Pikara Magazine, Critic.cat i Rac1, entre d’altres.

Modera

Maria Olivella Quintana

Coordinadora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat Oberta de Catalunya. És Doctora en Antropologia (Universitat Rovira i Virgili) i Màster en estudis de Gènere i Desenvolupament (University of Sussex). Activista feminista, ha dedicat tota la seva trajectòria a abordar temàtiques com la desigualtat de gènere, la interseccionalitat i els drets sexuals i reproductius, mitjançant un enfocament interdisciplinari, a partir dels camps de la Ciència Política, l’Antropologia i la Psicologia Social. Fora del món acadèmic, ha treballat en aquestes temàtiques com a consultora i com responsable tècnica per a agències regionals, organitzacions internacionals i organitzacions sense ànim de lucre.

Amb la participació de Nuria Alabao, periodista i antropòloga, Israel Rodríguez-Giralt, Grup de recerca CareNET (IN3, UOC) i, Brigitte Vasallo, escriptora.

Modera: Maria Olivella Quintana, coordinadora de la Unitat d’Igualtat de la UOC.

El cicle #jotambé. Violències de gènere i estructures de poder està organitzat per la Sala Beckett i la Universitat Oberta de Catalunya.

Et pot interessar
Espectacle #jotambé
El que no es diu
de Marilia Samper
Del 11/05/2021 al 06/06/2021
Espectacle #jotambé
Una niña es una cosa a medio formar – Maig 2021
d’Eimear McBride
Adaptació: Annie Ryan
Del 13/05/2021 al 16/05/2021
Espectacle
El combate del siglo
de Denise Duncan
Del 27/05/2021 al 13/06/2021