Peter Pan i la Ventafocs a la Sala Beckett
2 hores abans de la funció de La desaparició de Wendy
Del 7 al 30 de novembre, el Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil de la Biblioteca Xavier Benguerel exposa, a la nova seu de la Sala Beckett, un fons bibliogràfic entorn de Peter Pan i la Ventafocs, els dos personatges a què ens remet La desaparició de Wendy, de Josep Maria Benet i Jornet. La mostra, amb obres de diferents èpoques, permet veure l’evolució iconogràfica d’aquests dos referents de la literatura que formen part de l’imaginari col·lectiu i conviuen en el territori de la nostra infantesa.
Peter Pan
El fons inclou una de les primeres edicions de Peter Pan il·lustrada per Arthur Rackham, diversos llibres de l’editorial Juventud, com ara un desplegable amb il·lustracions mòbils d’A. Saló o una obra de 1953 amb imatges de la pel·lícula de Walt Disney, i un espectacular pop up de Robert Sabuda, gran enginyer del paper.
La Ventafocs
A la mostra s’hi poden veure diverses edicions amb les clàssiques il·lustracions de Junceda per a l’adaptació de Folch i Torres, les obres més contemporànies de Pablo Ramírez i José Correas per a l’editorial Molino, l’adaptació de Jordi Canigó per a una col·lecció de contes catalans il·lustrats, la Cinderella més actual de Milimbo amb un impactant disseny gràfic en una obra sense text, i La Cenicienta de la Biblioteca Dioràmica de la col·lecció Radial.
D’aquesta manera, l’exposició permet veure la constant transfiguració al llarg del temps de Peter Pan, personatge creat per J. M. Barrie per a una obra de teatre, i la Ventafocs, amb origen en la tradició oral i fixada literàriament per Charles Perrault i els Germans Grimm. Dos personatges que, a més d’atemporals, han esdevingut universals.