Els malestars de la desigualtat. Vincles interclassistes a la ciutat d’avui
A les 19h
L’objectiu d’aquesta presentació és reflexionar sobre les característiques i les implicacions de la segregació social com un dels mecanismes claus de producció i reproducció de desigualtats en les societats contemporànies. A partir dels plantejaments de Nancy Fraser, s’hi argumenta per què la segregació impossibilita la justícia social des de les perspectives de la redistribució, del reconeixement i de la representació. La segregació genera societats fragmentades on s’hi fomenta l’aïllament, les pors i els estigmes entre grups socials, i això impossibilita assolir el benestar i la democràcia en el seu sentit més ampli. A partir d’exemples específics del camp educatiu, l’anàlisi explora els mecanismes concrets a partir dels quals opera la segregació.
Partint d’això, es defensa la necessitat d’un canvi de paradigma en la formació de la ciutadania. Cal posar-hi en el centre el que Carol Gilligan anomena l’ètica de cura, de forma que es reconegui la interdependència entre els éssers humans i es reforcin les connexions entre aquells que considerem part del ‘nosaltres’ i part dels ‘altres’, element fonamental de la vida social.
Aquesta conferència forma part del cicle Terrors de la ciutat. Escenaris de conflicte i por i de la Biennal de Pensament Ciutat Oberta de Barcelona.