Màquines de predir: inventari de futurs possibles?
A les 19h
Els artistes i investigadors Clara Boj i Diego Díaz ens presenten els seus projectes artístics vinculats a una aproximació crítica i sovint paròdica a la intel·ligència artificial mitjançant la seva màquina d'(auto)biografies predictives.
D’altra banda, el també artista, docent i investigador Andrés Burbano ens aproxima a les interrelacions entre la IA i les arts des d’una mirada propera a la llarga i fèrtil història i arqueologia dels mitjans, fent possible una genealogia de la predicció.
La conversa permetrà connectar aproximacions diverses al voltant de la IA des de les arts, amb una mirada especialment crítica i humanística en relació amb les màquines de predicció.
Aquest espectacle forma part del cicle Màquina Persona. Intel·ligència Artificial i creació que vol alimentar les reflexions al voltant de la Intel·ligència Artificial partint dels supòsits filosòfics i artístics en processos de creació híbrida.
Ponents
Clara Boj i Diego Díaz
Treballen junts des de l’any 2000. Els seus projectes involucren la noció de l’espai públic transformat per les noves tecnologies digitals, la ciutat híbrida. Les seves obres principals plantegen nous dispositius (tant conceptuals com tecnològics) que reformulen la percepció i l’experiència de l’entorn urbà. Des de fa poc, treballen amb tècniques d’aprenentatge automàtic per analitzar com els ordinadors poden entendre i predir el nostre futur. Els seus projectes i obres han estat exposats a festivals, museus i centres d’art amb reconegut prestigi internacional, com ara Singapore Art Museum (Singapur), Kiasma Museum (Hèlsinki), Daejeon Museum of Art (Corea del Sud), Kumu Art Museum (Tallinn), ZKM (Karlsruhe), Ars Electronica (Linz), Transmediale (Berlín), File (Rio de Janeiro), ISEA (San José, Califòrnia), Big Day Out (itinerant per Austràlia), Amber (Istanbul), Exit Festival (itinerant per França).
Andrés Burbano
És un artista i investigador colombià amb un interès particular per la història de les tecnologies multimèdia. Ha desenvolupat la seva carrera acadèmica a la Universitat dels Andes, a Bogotà, i recentment s’ha vinculat als Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC a Barcelona, on a hores d’ara és chair del tema “Human and Non-Human” d’ISEA2022. Burbano té un doctorat en Arts i Tecnologia dels Mitjans de la Universitat de Califòrnia, i ha estat professor convidat a la Universitat del Danubi, a Krems (Àustria), i a la Universitat de Ciències Aplicades de Potsdam (Alemanya). Fa poc que ha estat designat chair de la conferència SIGGRAPH 2024.
Modera
Pau Alsina
Doctor en Filosofia, professor agregat i investigador en art, ciència i pensament contemporani dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC. Alhora imparteix classes al Màster Oficial en Comissariat d’Art Digital (ESDI) entre altres. És director del grup DARTS de recerca interdisciplinar en art, disseny, ciència i tecnologia. Des de 2002 és l’editor en cap de la revista científica Artnodes d’accés obert. Ha publicat llibres, articles i editat monogràfics sobre diverses interseccions entre les arts, les ciències, les tecnologies i el pensament. Actualment prepara un informe i un capítol de llibre sobre les interseccions entre les arts i la intel·ligència artificial.
Ha presidit congressos (Art Matters, Interface Politics, Speculative Futures), comissariat exposicions i activitats (Biennal de la Ciència, Ars Electronica Garden, Cultures of Change, Sinergia), També és assessor del programa d’art i ciència NEO al CosmoCaixa des del 2021. És el Director de 27e International Symposium of Electronic Arts (ISEA), que tindrà lloc a Barcelona l’any 2022 al CCCB, SM i MACBA, entre altres espais implicats. Actualment està coordinant el desplegament d’Hac Te, el hub d’art, ciència i tecnologia impulsat per once institucions artístiques, culturals, educatives, de recerca i d’indústries creatives a la ciutat de Barcelona.
Amb Clara Boj i Diego Díaz (creadors, investigadors i docents) i Andrés Burbano (Doctor en Arts i Tecnologia dels Mitjans de la Universitat de Califòrnia)
Modera: Pau Alsina, co-comissari del cicle Màquina Persona