Minories sota sospita, desconfiances i rumorologia davant de les diversitats
A les 19h
Les societats democràtiques actuals se sustenten en el respecte a valors com la dignitat humana, la llibertat, la igualtat o la solidaritat. Aquests valors han de garantir una convivència que vagi més enllà de la simple coexistència i que es basi en el reconeixement de la diversitat. A la pràctica, però, la manera amb què és percebuda aquesta diversitat pot ser font de reconeixement o d’estigmatització. Les categories identitàries poden ser adjectius innocus que s’adhereixen i complementen l’estatut de ciutadania que ens defineix, però tot sovint són identificadors carregats de prejudicis i connotacions negatives sobre què, qui i com som. Es converteixen així en atributs que condemnen a una posició de minories sota sospita, socialment exposades i vulnerables.
La romafòbia, l’homofòbia i, en els darrers temps la islamofòbia, són construccions d’odi que es configuren contra minories, deixant les persones en situacions exposades i vulnerables. A vegades, situacions o esdeveniments concrets esdevenen excuses per legitimar i reforçar l’estigmatització d’aquests col·lectius, i fan més necessari que mai bastir arguments i raons que hi facin front.
Aquesta conferència forma part del cicle Terrors de la ciutat. Escenaris de conflicte i por i de la Biennal de Pensament Ciutat Oberta de Barcelona.