Mostra

Poesia i filosofia en l’obra de Chantal Maillard

Laboratori de filosofia i teatre
Data
21/06/2017
Horari

A les 20h

Espai
Aula 3
Preu
5€ (Personatges de la Beckett gratuït)

Matar a Platón. Lectura performativa del poemari de Chantal Maillard amb acompanyament musical

En aquesta lectura performativa explorarem la relació entre poesia i filosofia que conté el poemari Matar a Platón de Chantal Maillard, en què la paraula poètica s’articula com a pensament al voltant de les seves pròpies possibilitats i límits de representació. També mostrarem les connexions que aquest poemari estableix amb les obres de Nietzsche i Deleuze, entre altres.

Chantal Maillard (Brussel·les, 1951) és una escriptora nascuda a Bèlgica però resident a Espanya. És doctora en filosofia pura.

Va estudiar filosofia i religions a la Universitat de Màlaga. Ha viscut llargues temporades a Varanasi (Benarés), Índia, a la universitat de la qual es va especialitzar en Filosofia i Religió de l’Índia. Va exercir de professora d’Estètica i Teoria de les Arts al Departament de Filosofia de la Universitat de Màlaga fins el 2000. Allà també va impartir classes d’Estètica i Filosofia Oriental i va impulsar la creació de noves assignatures de Filosofia i Estètica comparades. Ha treballat també com a professora de ioga.

És autora de nombrosos assaigs, diaris i poemaris i ha col·laborat en els diaris ABC i El País. Ha traduït a Henri Michaux al castellà i ha col·laborat en la difusió del pensament de l’Índia. El 2004 va rebre el Premio Nacional de Poesía per Matar a Platón i el 2007 el Premio Andalucía de la Crítica i el Premi de la Crítica de poesia castellana per Hilos.

Tul de letras para bailar es la red donde las curvas trenzan sonido: la escritura desdoblada de Chantal Maillard. Una xerrada a càrrec de Lola Nieto

“La escritura de Chantal Maillard es un laberinto, un mapa en blanco desdobladísimo y multiplicándose a cada letra, una red infinita de pliegues y destellos creciendo y metamorfoseándose. La escritura de Chantal Maillard es un animalito vivo que nos salta a los ojos y nos interroga. Abre espacios de contagio y sutura donde la poesía se trenza con el pensamiento y el pensamiento con la mirada íntima del diario”. Lola Nieto

Lola Nieto (Barcelona, 1985) és Doctora en Filologia Hispànica per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre l’escriptura de Chantal Maillard. Treballa com a professora de llengua i literatura castellanes en un institut de secundària. Coordina, amb Antonio F. Rodríguez i Laia López Manrique, la revista de creació artística Kokoro (www.revistakokoro.com) i la col·lecció autònoma Kokoro Libros de l’editorial Kriller71, en la qual codirigeix, amb Aníbal Cristobo, la col·lecció Púlsar. Ha publicat els llibres de poemes Alambres (Kriller71, 2014) i Tuscumbia (Harpo Libros, 2016).

Intèrprets i direcció col·lectiva de la mostra: Úrsula San Cristóbal, Aldo Aranda, Andreu Rifé, Miquel Jordà, Jordi Alsina, Alba Tor i Bea Vilaseca

Conferència sobre l’obra de Chantal Maillard: Lola Nieto

Et pot interessar
Mostra
Transformacions: del subjecte a l’objecte
Laboratori de filosofia i teatre
26/05/2017
Xerrada
La construcció d’estigmes de gènere
Laboratori de filosofia i teatre
09/06/2017