Presentació

Presentació del “Teatre maleït II” de Tennesee Williams i lectura de “De sobte el darrer estiu”

Amb Xavier Arola, Jordi Vilaró i Marc Rosich
Data
17/06/2024
Horari

A les 19 h

Espai
Sala de dalt
Preu
Entrada lliure i gratuïta

Prometeu Edicions i l’Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona presenten el segon volum del Teatre maleït de Tennessee Williams, que inclou les obres De sobte el darrer estiu i Vieux Carré, traduïdes al català per Marc Rosich. Les obres apareixen publicades en edició bilingüe anglès – català. La presentació anirà a càrrec de Xavier Arola (editor de Prometeu), Jordi Vilaró (especialista en Tennessee Williams) i Marc Rosich (traductor del volum i cap de publicacions de l’Institut del Teatre). Durant l’acte es realitzarà la lectura de De sobte el darrer estiu.

El llibre

Sota el títol genèric Teatre Maleït, Prometeu Edicions presenta una tria de les obres de Tennessee Williams fora del seu cànon habitual, el dels melodrames que el van fer famós. Són obres que en el seu moment van ser considerades massa experimentals o massa al·legòriques o massa autobiogràfiques, però que ara es revelen visionàries.

En aquest segon volum, s’apleguen dues obres que tenen com a nexe la manera com l’autor va encarar la seva identitat sexual al llarg dels anys. A De sobte el darrer estiu, estrenada el 1958, el dramaturg mostra una visió encara turmentada de l’homosexualitat en un truculent exercici de grand guignol. En canvi, a Vieux Carré, estrenada dues dècades més tard, Williams recorda la seva arribada a Nova Orleans com a jove escriptor i es planta al centre de la ficció sense complexos com a observador, per primer cop, obertament gai.

Segons explica Xavier Albertí al pròleg, ambdues obres parteixen d’elements autobiogràfics. De sobte el darrer estiu s’ha llegit sovint com la resposta de Tennessee Williams a la prohibició per part del seu psicoanalista a escriure i a mantenir relacions homosexuals. Vieux Carré mostra el moment en què el Tennessee Williams jove va acceptar i desenvolupar la seva vida sexual de caràcter homoeròtic, transformat, segons paraules del seu biògraf, John Lahr, “en un crepuscular espectacle d’ànimes mortes.”

Amb Xavier Arola, Jordi Vilaró i Marc Rosich

Llegeixen textos: Eric Balbàs, Queralt Casasayas, Àngels Gonyalons, Berta Giraut, Antònia Jaume i Francesc Marginet