Xerrada

Recuperar el futur

Data
09/02/2022
Horari

A les 19h

Espai
Sala d'assaig
Preu
3€ | Personatges de la Beckett i Comunitat UOC gratuït

 

 

Amb la creixent constatació dels greus efectes de l’escalfament global, es multipliquen les mobilitzacions per fer front a una situació límit sense precedents. En aquest debat posarem en valor veus i iniciatives sorgides els darrers anys que ens ajuden a repensar els reptes que afrontem i a recuperar la possibilitat d’un futur més habitable. Contra les veus que neguen aquests perills o proclamen la impossibilitat d’un futur en comú, aquestes iniciatives ens parlen d’esperança i de la possibilitat de trobar alternatives crítiques, participatives, més diverses i intergeneracionals, per reimaginar les ciutats, el món rural o la justícia climàtica a nivell planetari.

Aquesta xerrada forma part del cicle Planeta Persona. Els límits de la crisi climàtica que proposem per posar en valor veus, accions, reflexions i formes de vida que poden ajudar-nos a comprendre i eixamplar els límits d’aquesta situació. Com recuperar un futur? Com desafiar uns temps de catàstrofes? Com construir nous mons en comú?

Ponents

Laila Vivas (Fridays for Future Barcelona)

Moviment global, horitzontal, apartidista i basat en l’evidència científica. Lluita per la #JustíciaClimàtica, perquè considera necessari i innegociable sortir de la crisi climàtica tots junts, sense deixar ningú enrere. Fridays for Future és present arreu del planeta, impulsant accions a tots els continents i amb centenars de nuclis actius. Format per activistes, treballa per traçar línies d’acció, discursives i estratègiques compartides arreu, fomentant una coordinació global, internacional i estatal.

Cristina de Llanos

Integrant del projecte Remugabosc que, amb un ramat de cabres i ovelles, fa prevenció d’incendis i produeix carn de cabrit i xai a Begues. Va fer un mòdul d’agricultura i ramaderia ecològica a l’Escola de Pastors i posteriorment va treballar amb diferents ramats. També forma part de la xarxa de Ramaderes de Catalunya i de Ganaderas en Red, col·lectius que lluiten per visibilitzar la tasca de la ramaderia extensiva i el paper de les dones al món rural; són dos grups no mixtos en què hi ha un suport mutu molt important. Li preocupen el benestar dels seus animals, per millorar la biodiversitat, per la prevenció d’incendis i per l’alimentació saludable i sostenible.

Hug March 

Professor agregat dels Estudis d’Economia i Empresa i investigador del grup de recerca Laboratori de Transformació Urbana i Canvi Global (TURBA) de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3), de la UOC. Llicenciat en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), 2005, i doctor en Ciències Ambientals per la UAB, 2010, la seva contribució acadèmica se situa en el camp dels estudis urbans, la geografia i l’ecologia política urbana, i aspira, a grans trets, a entendre els diferents processos (tecnològics, socials, materials i politicoeconòmics) que configuren la governança socioambiental urbana a través de diferents escales i geografies enfront de reptes com l’emergència climàtica i la crisi ambiental global. Juntament amb Isabel Ruiz Mallén i Mar Satorras, ha explorat recentment l’ecologia política de la resiliència urbana als riscos hidroclimàtics de Barcelona a través del projecte RESCITIES (“La ecología política de la resiliencia urbana a los fenómenos hidroclimáticos en España”), finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d’Espanya. Aquest projecte, que també tracta el cas de la ciutat de Sevilla, posa un èmfasi especial en les iniciatives comunitàries d’adaptació a diferents riscos hidroclimàtics a la ciutat i en la seva capacitat transformadora.

Modera

Israel Rodríguez-Giralt

Professor agregat i coordinador del grup de recerca CareNet de l’Internet Interdisciplinary Institute de la UOC. És doctor en Psicologia Social (UAB). La seva recerca s’interessa per les formes d’activisme, participació ciutadania i debat públic en situacions d’elevada incertesa, com crisis ecològiques, desastres i pandèmies. Els seus darrers projectes s’interessen per la relació entre cures i desastres, amb una especial atenció per col·lectius habitualment discriminats en situacions de crisi i emergència, com gent gran, persones amb diversitat funcional o infants i joves. Durant la pandèmia, ha format part de grups d’assessorament tècnic per a la Generalitat de Catalunya. És editor dels llibres Children and Young People’s Participation in Disaster Risk Reduction (Policy Press, 2020), Reassembling Activism, Activating Assemblages (Routledge, 2019) i Disasters and Politics: Materials, Expertiments and Preparedness (Wiley/Blackwell, 2014).

Amb Laila VivasFridays for Future Barcelona (Moviment global, horitzontal, apartidista i basat en l’evidència científica), Cristina de Llanos (Integrant del projecte Remugabosc) i Hug March (Professor agregat dels Estudis d’Economia i Empresa i investigador del grup de recerca Laboratori de Transformació Urbana i Canvi Global de la UOC).

Modera: Israel Rodríguez-Giralt, comissari del cicle Planeta Persona. 

Et pot interessar
S.O.S.
d'Ada Vilaró
16/02/2022
Micròfon Obert de la Sala Beckett
Lectura de textos teatrals breus de nova creació en el marc del cicle Planeta Persona
29/03/2022