Els relats de les violències de gènere
A les 19h
Les violències de gènere i les estructures de poder estan al punt de mira més que mai. Quins són els relats al voltant d’aquests dos conceptes que se’ns presenten des d’artefactes culturals com l’art, el periodisme o el cinema, entre d’altres? Com han evolucionat aquests relats al llarg de la història? I quin ha estat el paper dels feminismes en la transformació dels mateixos?
Aquesta xerrada forma part del cicle #jotambé. Violències de gènere i estructures de poder que té lloc del 7 d’abril al 18 de juny a la Sala Beckett i que proposa una reflexió sobre les bastides de poder establertes i sobre les diferents eines que construïm per fer-hi front.
Participants
Ana I. Bernal Triviño
Doctora i llicenciada en Periodisme i Màster en Història de l’Art per la Universitat de Màlaga (UMA), és professora i investigadora a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), periodista i columnista al Público, El Periódico i col·laboradora a La Hora de la 1 a TVE. El seu interès sempre en conèixer formes de comunicar més properes a la societat ha portat a que les seves investigacions com a doctora es centrin en l’ús de les xarxes socials i del periodisme mòbil i l’ètica. Com a periodista, s’ha centrat en la defensa dels drets humans i, amb especial atenció, sobre els drets humans de la dona. Degut als seus articles a mitjans com La Marea, El Español o SModa se l’ha reconegut com a una de les periodistes que més ha contribuït a la revolució feminista. Ha publicat Cómo informar e informarse sobre violència machista i, el més recent, No Manipuléis el Feminismo, una defensa contra los bulos machistas (Espasa).
Desirée de Fez
És columnista de El Periódico de Catalunya, crítica a Fotogramas i La Finestra Indiscreta de Catalunya Ràdio i, col·laboradora dels programes de TVE Página Dos i Punts de Vista. Membre del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya-Sitges, també dirigeix i condueix el podcast Marea Nocturna (Ràdio Primavera Sound), especialitzat en cine fantàstic i de terror. Imparteix classes a les escoles FX Animation i La Casa del Cine. En aquesta última imparteix un seminari sobre cinema de terror dirigit per dones. És autora dels llibres Películas clave del cine de terror moderno (Robinbook), Pantalla Rasgada: Quince conversaciones con cineastes y escritores sobre sueños y cine (Arkadin Ed., escrit amb Jordi Sánchez-Navarro), Lo imposible (Norma) ) i Un monstruo viene a verme: El arte de la película y la visión de sus autores (Norma), els dos últims sobre la pel·lícula de J.A. Bayona. Acaba de publicar Reina del grito (Blackie Books), sobre les pors femenines i com el cine de terror l’ha ajudat a combatre’ls.
Júlia Lull
Historiadora de l’art, educadora i activista feminista. Llicenciada en Història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona. Especialitzada en la investigació de noves metodologies d’aproximació a les imatges i en el disseny de projectes artístics entesos com a espais de trobada i desenvolupament de pensament crític creatiu, a través de pràctiques alternatives i feministes. Està realitzant la seva tesi doctoral a la UB sobre les formes en què operen socialment les figuracions de dona en el context del sistema patriarcal hegemònic. És coordinadora de projectes i de l’equip d’Educadores del Museu Nacional de Catalunya i, des de 2012, és membre del col·lectiu FEMART projecte de mostra espai de formació i pràctiques artístiques amb seu a Ca la Dona.
Modera
Maria Olivella Quintana
Coordinadora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat Oberta de Catalunya. És Doctora en Antropologia (Universitat Rovira i Virgili) i Màster en estudis de Gènere i Desenvolupament (University of Sussex). Activista feminista, ha dedicat tota la seva trajectòria a abordar temàtiques com la desigualtat de gènere, la interseccionalitat i els drets sexuals i reproductius, mitjançant un enfocament interdisciplinari, a partir dels camps de la Ciència Política, l’Antropologia i la Psicologia Social. Fora del món acadèmic, ha treballat en aquestes temàtiques com a consultora i com responsable tècnica per a agències regionals, organitzacions internacionals i organitzacions sense ànim de lucre.
Amb la participació d’Ana I. Bernal Triviño, periodista i professora de la UOC, Desirée de Fez, autora de Reina del grito i Júlia Lull, espai Ca la dona i FEMART.
Modera: Maria Olivella Quintana, coordinadora de la Unitat d’Igualtat de la UOC.
El cicle #jotambé. Violències de gènere i estructures de poder està organitzat per la Sala Beckett i la Universitat Oberta de Catalunya.