Taula rodona

Rols, abusos i vulnerabilitats

Data
18/11/2022
Horari

A les 18h

Espai
Sala d'assaig
Preu
3€ | Personatges de la Beckett i Comunitat UOC gratuït

Les estructures i les normatives pesen sobre els rols i les relacions familiars, determinen escenaris possibles o escenaris no permesos. Quina força tenen aquestes estructures, normatives o convencions? Des d’un punt de vista crític (el que assumeix l’obra El desig del cor) envers la família heteropatriarcal convencional, reflexionarem sobre la qüestió del dilema en l’àmbit de les ciències socials: si la capacitat d’agència, d’actuació de les persones pot subvertir aquestes estructures.

Les referències estètiques de la posada en escena i l’estructura narrativa de l’obra ens remeten a autors com David Lynch, en el qual es barregen elements de la realitat, el somni i la fantasia. Les repeticions, les alteracions temporals, els encavalcaments de personatges i les situacions expressen les possibilitats d’una història que fa voltes sobre si mateixa, amagant i expressant alhora diferents formes d’abús.

Aquesta xerrada forma part del cicle La família (o la família?), una proposta per reflexionar sobre el concepte de família des de diferents perspectives: els imaginaris, les relacions, les vulnerabilitats, les estructures socials, el món laboral, els sentits, les emocions…

Participants

Lucia Del Greco

Traductora, dramaturga i directora de l’espectacle El desig del cor. Graduada en Literatura i Filologia a la Universitat La Sapienza de Roma, continua la seva formació amb un doctorat en Literatura comparada a la Universitat d’Oxford i cursa també estudis de Direcció i Dramatúrgia a l’Institut del Teatre. Treballa com a professora de teatre i dirigeix diferents muntatges teatrals dins el projecte europeu OTIS, amb el Liceu Italià de Barcelona i algunes biblioteques. Paral·lelament a la direcció, treballa com a traductora (M’hauríeu de pagar de Jordi Prat i Coll) i els seus textos teatrals s’han publicat a la Revista Branca i en altres revistes italianes.

Lídia Arroyo

Investigadora del grup de recerca Gènere i TIC, de l’Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i professora associada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És la investigadora principal del projecte Open Data Portal & Research on the incidence of ocupational segregation on COVID-19 prevalence from a gender intersectional approach i ha coordinat l’estudi transnacional Skills and Organizational Elements for Social Digital Innovation, del projecte +RESILIENT. També participa com a investigadora en projectes europeus sobre gènere i ciència (GenPORT, ACT, EFFORTI). Ha estat investigadora visitant a l’Área de Gènere, Societat i Polítiques (FLACSO-Argentina) i a la Fundació Travail-Univeristé (FTU-Namur) – Universitat de Namur (Bèlgica). Les seves investigacions, basades en mètodes mixts, se centren en gènere, treball i TIC, i prevenció de la violència de gènere en els joves.

Gemma San Cornelio

Professora de disseny i comunicació als Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). És directora acadèmica del màster universitari de Disseny, Identitat Visual i Construcció de Marca. Investiga sobre cultura visual en entorns digitals; imatges i narratives generades pels usuaris a les xarxes socials a internet, i més darrerament en formes d’activisme medioambiental i mobilització social a les xarxes. És coordinadora del grup de recerca Mediaccions (estudis crítics en cultura, disseny i comunicació en xarxa) de la UOC.

Amb Lucia Del Greco (Dramaturga i directora de l’espectacle El desig del cor), Lídia Arroyo (Investigadora del grup de recerca Gènere i TIC, de l’Internet Interdisciplinary Institute de la UOC) i Gemma San Cornelio (Professora de disseny i comunicació als Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC)

Fotografia: Iris Muñoz

Et pot interessar
El desig del cor
de Caryl Churchill
Del 10/11/2022 al 27/11/2022
Tocar mare
de Marta Barceló
Del 09/11/2022 al 04/12/2022
Travy
de Pau Matas Nogué i Oriol Pla Solina
Del 16/12/2022 al 15/01/2023