El silenci dels altres
A les 19h
La mort és també història i història que no passa. Arran de la repressió desfermada durant la Guerra Civil i la posterior postguerra, milers de persones van ser assassinades o executades sumàriament a Espanya pels sublevats el juliol de 1936. La dictadura va estendre un tel d’ignomínia i silenci damunt d’aquests desapareguts que la democràcia no ha sabut corregir. Excepte casos concrets, ni les seves restes han estat recuperades, ni la seva memòria dignificada, ni els seus familiars compensats. Rescatar del silenci aquestes morts i aquest dol, segueix sent avui una tasca pendent, amb derivades polítiques, legislatives, socials i culturals. La memòria (recuperada, revindicada, sancionada o proscrita) ha esdevingut central en moltes societats del nostre entorn, però també a casa nostra.
Hi participaran:
Margalida Capellà
Doctora en Dret per la UIB, on exerceix com a professora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals. Especialista en Dret Internacional Penal i Dret Internacional dels Drets Humans, durant la seva etapa com a diputada (2015-2017) va impulsar les Lleis de recuperació de persones desaparegudes i de Memòria democràtica de les Illes Balears. Actualment és directora de la Clínica Jurídica de la Facultat de Dret de la UIB.
Jordi Guixé
Investigador i doctor en Història Contemporània per les Universitats de París i de Barcelona. És especialista en la repressió franquista contra els exiliats polítics en el període de la Guerra Civil Espanyola, la Segona Guerra Mundial i la guerra freda. És comissari i coordinador de congressos i col·loquis internacionals sobre història i polítiques públiques de memòria. Autor de nombrosos articles, capítols i llibres i coordinador de publicacions nacionals i internacionals. Actualment dirigeix l’Observatori Europeu de Memòries de la Universitat de Barcelona.
Francesc Serés
Escriptor establert a la Garrotxa, la seva obra literària inclou títols com La força de la gravetat (2006), Contes russos (2009) o La pell de la frontera (2014). Els seus textos han estat traduïts a diferents llengües i han estat guardonats amb el Premi Nacional de Literatura i el Premi Ciutat de Barcelona, entre d’altres. Llicenciat en Belles Arts i Antropologia, des de 2016 és el director de la Residència Faber, a Olot, i des de desembre de 2018 director de l’Àrea de Creació de l’Institut Ramon Llull.
Modera:
Jaume Claret
Jaume Claret és professor agregat als Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya. Llicenciat en Ciències de la Comunicació (UAB) i en Humanitats (UPF) i doctor en Història (UPF), la seva recerca s’ha centrat en la historia intel·lectual, cultural i política espanyola i catalana contemporànies i actualment dirigeix el projecte de recerca: “Regiocat. Regionalisme a Catalunya sota el règim de Franco: discursos i pràctiques”. És autor de diferents articles, capítols i llibres, entre els darrers “Pasqual Maragall: pensamiento y acción” (RBA, 2017) i “Ganar la guerra, perder la paz. Memorias del general Rafael Latorre Roca” (Critica, 2019).
El cicle Memento mori. Recordem-nos de morir està organitzat per la Sala Beckett i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)