Violències de gènere al ciberespai: les dues cares de la moneda
A les 19h
Aquesta xerrada es podrà seguir també virtualment a través del següent enllaç
Diferents campanyes d’assetjament viral cap a dones amb presència pública ens demostren que, amb la mediació de les TIC, les violències de gènere prenen una forma i força específica en l’àmbit digital. Però, per altra banda, aquestes tecnologies també han estat eines claus de denúncia i sororitat a l’hora de denunciar-les. Com naveguem aquesta paradoxa? Quin terreny hem de crear per potenciar les seves dimensions positives i mitigar-ne les negatives?
Aquesta xerrada forma part del cicle #jotambé. Violències de gènere i estructures de poder que té lloc del 7 d’abril al 18 de juny a la Sala Beckett i que proposa una reflexió sobre les bastides de poder establertes i sobre les diferents eines que construïm per fer-hi front.
Participants
Diego Marchante ‘Genderhacker’
Activista transfeminista, artista transmedia i docent. Doctor en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, des de 2008 treballa com a professor d’Audiovisuals i Estudis de gènere a la Facultat de Belles Arts de la UB. L’any 2011 publica Archivo T, un arxiu dels moviments socials i les pràctiques artístiques que han abordat les qüestions de gènere en el context espanyol des de una perspectiva queer i transfeminista. La seva obra ha estat exposada a Can Felipa, Caixaforum, Fabra i Coats, Sala d’Art Jove, CCCB, MACBA i MNCARS. L’any 2020 el seu projecte Gendernaut. Queering the 90’va ser seleccionat a la convocatòria d’estades d’investigació al MNCARS, en el context del projecte Our Many Europes – Europe’s critical 90s and The Constituent Museum (OME), beneficiari de la convocatòria de propostes de l’Educational, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) de la Unió Europea, i que està organitzat per la confederació de museus europeus L’Internationale.
Leila Mohammadi
Doctora en Societat de la Informació i el Coneixement. Ha estat professora i coordinadora de carreres de grau i màster a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona, en els àmbits de la comunicació, l’empresa i la publicitat. Actualment treballa com a investigadora en el grup d’investigació GAME de la UOC en el què participa en un projecte europeu, Safer Cities for Girls, que estudia les experiències d’assetjament de carrer de dones joves, amb l’objectiu de quantificar i tenir dades fiables sobre aquest tipus de violència de gènere i construir ciutats segures, responsables i inclusives partint de les experiències i propostes de les participants. La seva tesis doctoral explora les estratègies de comunicació persuasiva de les clíniques de fertilitat d’Espanya sobre la congelació dels òvuls per motius socials. Els seus articles han estat publicats en revistes d’alt impacte com El Profesional de la Información, Data In Brief i Communication & Society.
Karma Peiró
Periodista especialitzada en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) des de 1995. Codirectora de la Fundació Visualització per la Transparència (ViT) que promou l’ús de les dades obertes per empoderar la ciutadania i el retiment de comptes de la informació pública. Co-directora del Màster Visual Tools to Empower Citizens, de la Fundació ViT i la Fundació Universitat de Girona (UdG). Coautora de l’informe: Intel·ligència Artificial. Decisions Automatitzades a Catalunya, de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCat, 2020). Membre del Consell Assessor de l’Observatori d’Ètica de la IA de Catalunya (OEIAC), del Comitè Ètic de la Universitat Politècnica de Catalunya; del Consell Assessor d’Iniciativa Barcelona Open Data; del Consell per a la Governança de la Informació i els Arxius, i del grup de treball de Ciències i Tecnologia de l’Ateneu Barcelonès.
Premi Bones Pràctiques per comunicació no-sexista i informar sobre violències masclistes amb dades, atorgat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (2020) i Premi Montserrat Roig per realitzar el reportatge d’investigació (2021): Infància desprotegida, dedicat als menors que pateixen violències, amb l’equip format per Xaquín Veira, Rocío Minvielle i Francina Cortés.
Modera
Maria Olivella Quintana
Coordinadora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat Oberta de Catalunya. És Doctora en Antropologia (Universitat Rovira i Virgili) i Màster en estudis de Gènere i Desenvolupament (University of Sussex). Activista feminista, ha dedicat tota la seva trajectòria a abordar temàtiques com la desigualtat de gènere, la interseccionalitat i els drets sexuals i reproductius, mitjançant un enfocament interdisciplinari, a partir dels camps de la Ciència Política, l’Antropologia i la Psicologia Social. Fora del món acadèmic, ha treballat en aquestes temàtiques com a consultora i com responsable tècnica per a agències regionals, organitzacions internacionals i organitzacions sense ànim de lucre.
Amb la participació de Diego Marchante ‘Genderhacker’, professor d’Audiovisuals i Estudis de gènere a la Universitat de Barcelona, Leila Mohammadi, InfoCom – UOC, i Karma Peiró, periodista i membre del projecte Cuéntalo.
Modera: Maria Olivella Quintana, coordinadora de la Unitat d’Igualtat de la UOC.
El cicle #jotambé. Violències de gènere i estructures de poder està organitzat per la Sala Beckett i la Universitat Oberta de Catalunya.