Curs

El afuera como eje de la creación actoral

Taller d’interpretació per a actors i actrius, directors de teatre i cinema, coreògrafs i professors d’interpretació
Professor: Guillermo Cacace ,
Dates
De l'11/03/2019 al 13/03/2019
Horaris
De dilluns a dimecres de 10h a 15h
Preu
200€
Idioma
Castellà
Més informació

Total hores: 15h (3 sessions)
Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

Descripció del curs

Durant molts anys la praxi teatral i la formació actoral van generar en l’actor la següent pregunta: ¿Què he de fer (jo) en aquesta situació del personatge? ¿Quina és la meva acció i quin el meu objectiu?

El canvi que investigarem en aquest taller és la formulació d’una pregunta que tracti aquesta qüestió: ¿Què em fa fer l’exterior?

Entenem aquest “exterior” com la relació sensible amb els altres, el temps i l’espai de l’acció. Una reformulació del paradigma tècnic tradicional i alhora un exercici de trobada amb allò que dispara la creació quan ens ocupem de l’alteritat.

L’objectiu és que l’actor construeixi recursos que descentrin el seu “ser en escena”: de la preocupació individual i vertical a una forma horitzontal d’habitar les situacions fent trama. D’aquesta manera, l’actor es concentrarà més en què l’impulsa a l’acció. És a dir, haurà d’ampliar el seu ventall perceptiu, essent aquest últim una altra de les característiques fonamentals d’aquesta perspectiva de treball: de la històrica preocupació per “allò expressiu” (com ho faig?) a una atenció puntual a què em fa fer?

Tot això es treballarà des de procediments que afecten directament el cos de l’actor i el connecten amb les formes d’escenificació i dramatúrgies tant clàssiques com emergents.

Cada sessió constarà de les següents modalitats:

  • Entrenament físic/vocal per generar disponibilitat envers l’acció.
  • Exercicis col·lectius per treballar els principis i dinàmiques que més endavant estudiarem en escenes i/o improvisacions.
  • Investigació de les operacions actorals del cos en situació d’actuació mitjançant escenes i exercicis d’improvisació (en duos, trios o individualment, amb o sense text).
  • Ronda de reflexió sobre les idees que sorgeixin de la classe.
Guillermo Cacace

Graduat en Interpretació per l’Escuela Nacional de Arte Dramático (actual UNA) i llicenciat en Psicopedagogia per la UNLZ, especialització en Psicoanàlisi. És professor titular de les assignatures Actuació IV i Actuació davant la Càmera de la UNA, titular de la càtedra de Tècniques Actorals de l’EMAD i professor de Laboratoris d’Actuació i Direcció d’Art a Apacheta Sala/Estudio.

Els seus darrers espectacles són Sobre Mirjana y los que la rodean d’Ivor Martinić, El Picadero; Parias (versió lliure de Platonov d’Anton Txèkhov), CTBA, Sala Casacuberta; El mar de noche de Santiago Loza, Apacheta Sala/Estudio; La crueldad de los animales de Juan Ignacio Fernández, Teatro Nacional Cervantes; Mi hijo sólo camina un poco más lento d’Ivor Martinić, Apacheta Sala/Estudio; Mateo d’Armando Discépolo, Teatro Nacional Cervantes; El panteón de la patria de Jorge Huertas, Complejo Teatral de Buenos Aires, Sala Cunill Cabanellas; Todo cuánto hace es viento d’Angélica Liddell, en el marc del Ciclo Decálogo, Centro Cultural Ricardo Rojas; i Stéfano, obra per la qual va ser guardonat amb diversos premis i que es va representar durant vàries temporades des de l’any 2008 fins al 2012.

Entre altres, ha rebut el Premi Radio France International 2016, el Premi ACE 2015/2016 al Millor Director i Obra Alternativa, el Premi Trinidad Guevara al Millor Director (2008-09), el Premi Teatro XXI – Getea, nominat com a Millor Director (2008-09-15), el Premi Teatro del Mundo a la Millor Direcció i Adaptació en múltiples ocasions, el Premi María Guerrero com a Millor Director (2008-09) i el Premi Florencio Sánchez com a Millor Director (2008-09).

Guillermo Cacace és director artístic i gestor cultural de l’espai Apacheta Sala/Estudio.

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%).

Et pot interessar
Andrea pixelada
de Cristina Clemente
Del 14/03/2019 al 14/04/2019
Espectacle
Suite TOC núm 6
de Les Impuxibles, Judith Pujol i María Velasco
Del 20/03/2019 al 14/04/2019
Espectacle
Les Clinck
de Cristina Clemente
Del 23/03/2019 al 31/03/2019
Espectacle
La lleugeresa i altres cançons
d'Ivan Benet i Víctor Borràs
Del 25/04/2019 al 12/05/2019