Com crear tensió? (Tensió dramàtica i antidramàtica)
Total hores: 27 hores
(9 sessions – no hi ha classe el 08/03)
Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat
Es pot escriure teatre de moltes maneres, però no sense tensió. Ara bé, com construïm aquesta tensió? Què tensa i què destensa una obra? Com valorar la qualitat del que s’ha escrit en termes objectivables com la tensió?
Tradicionalment, la base de la tensió és un conflicte derivat d’una situació –cosa que històricament s’ha anomenat “tensió dramàtica”–, però amb l’arribada de les avantguardes del segle XX, de les innovacions postdramàtiques i d’altres noves formes de narrativa del S. XXI, les autores i els autors han desenvolupat altres tensions formals –que podríem qualificar de “tensions antidramàtiques”– que tenen més a veure amb recursos estètics que amb el maneig clàssic del conflicte. En el fons, el problema de la tensió té a veure amb el tipus d’empatia que s’estableix amb l’espectador.
Al llarg d’aquest curs estudiarem, en primer lloc, com construir tensió dramàtica de manera clàssica i, tot seguit, com substituir una empatia emocional provocada amb l’objectiu de posar-te en el lloc del personatge per formes d’empatia més vinculades a experiències properes a la recepció de la música o a la interpretació dels somnis, entre moltes altres possibilitats. A través d’exercicis d’escriptura conduïda i de lectures, en aquest taller pràctic i teòric alhora, explorarem un ventall d’eines que comprenen tant les “tensions dramàtiques” com les “tensions antidramàtiques”. Tot i semblar un plantejament teòric, les eines s’aniran adquirint a posteriori de la praxi, en la mesura en què puguin ser experimentades empíricament i digerides. Al cap i a la fi, no es tracta de saber com s’escriu, sinó d’escriure.
Albert Tola és dramaturg, escriptor, traductor i professor d’escriptura dramàtica. Llicenciat en Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona, va complementar la seva formació a la Universitat de les Arts de Berlín (UDK) i a la Sala Beckett de Barcelona, amb José Sanchis Sinisterra, Abilio Estévez i Rosa-Victòria Gras. Com a autor teatral, ha publicat (Edicions de Teatro del Astillero, Primer Acto, ADE Teatro, Institut del Teatre Edicions) i ha estrenat o està en procés d’estrenar diverses de les obres que ha escrit en ciutats i països com Barcelona i Madrid, Xile, Mèxic, l’Equador, Turquia, Grècia, Alemanya, el Marroc, França i Colòmbia. Algunes de les seves peces han estat traduïdes a l’anglès, al francès, a l’alemany, al grec, a l’àrab, al xinès i al turc. Des de l’any 2005 imparteix classes, tallers i tutories d’escriptura per a teatre i cinema, i coordina laboratoris de recerca dramatúrgica col·lectiva (Festival Grec, Iberescena, Sala Beckett, Nuevo Teatro Fronterizo, Teatre Tantarantana, La Chartreuse, Canarias Escribe Teatro, La Maldita Vanidad, Umbral de Primavera, SGAE, C.E.C.C, Bande à part, Escola de Psicologia i Càbala de Mario Saban i Espai Philae). Vinculat al Goethe Institut, al Nuevo Teatro Fronterizo i a la Sala Beckett, des de 2010 desenvolupa la seva altra vocació: traduir de l’alemany tallers de dramatúrgia i textos teatrals. Com a traductor, destaca el seu treball al voltant de l’autor Roland Schimmelpfennig, feina per la qual ha rebut el Premi de Traducció 2022 “María Martínez Sierra” de l’Asociación de Directores de Escena de España (ADE). El 2012 funda al costat de l’actor i director Rodrigo García Olza la companyia NIGREDO, en constant activitat dramatúrgica, de producció i pedagògica des de la seva fundació.
L’admissió es farà segons valoració del currículum.
Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.
Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.
Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%). En el cas que l’alumne es doni de baixa, se li retornarà el 75% de la matrícula, sempre que ho comuniqui, com a mínim, 10 dies abans de l’inici del curs.