Dramatúrgia visual
Aquest curs serà de caràcter presencial. En cas que finalment no sigui possible fer-lo a la Sala Beckett, es cancel·larà.
Aquest curs pretén enfrontar-nos a la creació de materials escènics basats en una dramatúrgia no estrictament textual. A partir de la trobada de dos creadors de procedència diversa com som la Judith Pujol i l’Andreu Martínez, obrirem el diàleg al voltant d’exercicis pràctics que ens permetin integrar la imatge i l’espai al teixit dramatúrgic.
Es tractarà d’un curs disparador de poètiques per fer-nos redescobrir elements, desplaçar pràctiques i enfrontar-nos a certes problemàtiques de l’escena, com ara la porositat de les imatges, el logocentrisme i les fronteres entre els camps disciplinars. També compartirem els interessos i les pràctiques artístiques pròpies de cadascú per analitzar-les i buscar noves estratègies basades en la descentralització del text.

Judith Pujol Llop, nascuda a Tarragona, és creadora escènica. Compagina la direcció teatral amb la investigació artística, la docència i la gestió cultural.
Llicenciada en Història de l’Art (UB), en Direcció i Dramatúrgia (ESAD), Màster en Pràctica Escènica i Cultura Visual (UCLM- Museu Reina Sofia de Madrid) i Tècnica dels Serveis Educatius i Assistencials. CIOF-FP/ER Parma, Itàlia. Ha format part de l’equip de la direcció artística de la directora Carme Portaceli, primer al Teatro Español de Madrid i després al Teatre Nacional de Catalunya, com a Coordinadora de projectes artístics, on entre altres tasques, ha coordinat el Festival ZIP d’escena híbrida.
És cofundadora de la companyia de teatre Obskené. Actualment, treballa en el desenvolupament de continguts i de guió per una sèrie d’animació 2D a Teidees Audiovisuals.
Com a directora ha dirigit els espectacles Vent de garbí i una mica de por, de Maria Aurèlia Capmany, producció del Teatre Nacional de Catalunya; Petro, una història d’amor de Produccions Lo nostru; el concert Els fets i l’atzar de Marc Parrot, de produccions Silvestres, o d’Eines, un projecte del Cor Jove de Granollers amb música de Marcel Bagés, producció de la Fira Mediterrània de Manresa. També ha dut a terme la direcció, juntament amb Eva Redondo, d’El Inquilino de Paco Gámez al teatre María Guerrero (Centro Dramático Nacional); i ha fet la direcció i codramatúrgia, amb Albert Boronat, de De Carenes al cel, producció d’Obskené i la Sala Beckett.
Ha fet la dramatúrgia d’Astronòmica, l’espectacle d’obertura de llums de Nadal 2023 de la ciutat de Barcelona, producció de l’Ajuntament de Barcelona. També ha escenificat concerts com Anselm de la Coral Sant Jordi amb Marc Parrot i Ferran Dordal, una producció de Fira Mediterrània i Coral Sant Jordi, menció especial als Premis Ciutat de Barcelona 2025. Ha fet l’assessoria artística de Primera Sangre de María Velasco, producció del Centro Dramático Nacional de Madrid i la direcció de la mise en space de Running for democracy al Teatre Arena del Sole, ERT, Bologna, Itàlia.
També ha participat en la creació del projecte Gran Rifa d’un Fabulós viatge a Mèxic de la Companyia Obskené i Teatro Ojo de Mèxic, estrenat a Fira Tàrrega. I, finalment, ha fet el guió i la interpretació a l’obra audiovisual La incorrupta de Tamar Guimaraes pel Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid.

Llicenciat en teatre de gest per l’Institut del Teatre i format a l’escola de Jacques Lecoq de Madrid.
Actor, marionetista i creador escènic, ha treballat en diverses companyies en l’àmbit nacional i internacional, com ara El Conde de Torrefiel, Philippe Genty, Los Automecánicos, Guillem Albà, Joan Baixas, Sol Picó, Joan Arqué, Obskené, Zou Theater o Plexus Polaire actuant en gires i festivals d’Europa i EEUU.
Compagina la interpretació i les creacions pròpies amb la direcció, la dramatúrgia, la direcció de moviment i la investigació.
Entre els diferents reconeixements destaquen la beca d’investigació a l’ESNAM de Charleville-Meziers (França) el 2012 i el premi de Creación Joven 2015 del Ministerio de Cultura. El 2016 va ser seleccionat com artista resident al Graner (Mercat de les Flors).
Actualment compagina la gira d’espectacles de la companyia Plexus Polaire (Noruega-França) i la cia. Zou Theater (Canadà) amb la docència en Teatre Visual a l’Institut del Teatre.
L’admissió es farà segons valoració del currículum.
Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.
Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.
Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%).