Curs

Introducció a les escriptures d’interacció: creus entre escena presencial, audiovisual i videolúdica

Curs de dramatúrgia especialitzada
Dates
Del 22/01/2025 al 26/03/2025
Horaris
Dimecres de 17 h a 20 h
Preu
240 €
Idioma
Castellà i Català
Més informació

Durada total: 24h (8 sessions – no hi ha classe el 26/2 i el 5/3)

 

Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

 

 

Descripció del curs

Aquest curs té com a objectiu introduir els participants en el món de les escriptures d’interacció, posant èmfasi en tres grans àrees: la dramatúrgia d’interacció, els guions per a videojocs i els guions audiovisuals interactius. Al llarg del curs, treballarem per identificar les similituds i diferències entre aquests tipus d’escriptura mitjançant el visionat d’exemples concrets i la realització d’exercicis pràctics que permetran entendre les particularitats de cada format.

A més a més, els participants aprendran a desenvolupar estratègies narratives aplicades a la interacció, inspirant-se en principis del disseny lúdic i la gamificació. Això inclourà l’ús d’eines per crear experiències immersives on l’audiència o els usuaris puguin influir activament en el desenvolupament de la història o acció.

Finalment, explorarem els conceptes bàsics en la creació d’experiències d’usuari, tant en entorns presencials com virtuals, analitzant com dissenyar narratives interactives que siguin atractives i funcionals a través d’una comprensió més profunda dels mecanismes de participació i interacció en temps real.

Metodologia

El curs està estructurat de manera teoricopràctica i es distribueix en 8 sessions de treball. Al llarg del curs, els participants desenvoluparan un projecte individual on aplicaran els coneixements teòrics adquirits i realitzaran exercicis específics per comprendre de manera lúdica i pràctica els conceptes treballats.

El primer bloc inclou quatre sessions dedicades a establir les bases teòriques essencials per distingir i comparar les escriptures dramatúrgiques d’interacció, els guions per a videojocs i els guions audiovisuals interactius. Aquestes sessions es complementaran amb exemples pràctics.

En el segon bloc, durem a terme quatre sessions teoricopràctiques on cada participant aplicarà els coneixements apresos en el desenvolupament d’una idea individual, que es treballarà de manera col·lectiva, promovent l’intercanvi d’idees i estratègies dins del grup.

Constanza Blanco Jessen

Creadora i investigadora escènica. Dissenyadora narrativa/Script doctor. Actriu professional (Dept. de Teatre – U. de Xile) i doctora en Estudis Teatrals (UAB – Institut del Teatre), especialitzada en dramatúrgies relacionals i escenes d’interacció. Màster en Estudis Teatrals (UAB) i Màster en guió per a cinema i televisió (ECIB).

En teatre, ha treballat com a actriu, dramaturga, productora i directora. Des de l’any 2011, tres de les seves obres han estat escenificades per altres persones i ha dirigit diverses dramatúrgies pròpies. En l’àmbit de l’escriptura, ha treballat principalment com a Script Doctor (per a teatre i audiovisual) i com a dissenyadora narrativa (videojocs).

Al llarg de la seva carrera, ha rebut diversos incentius i beques en l’àmbit escènic i audiovisual d’institucions com el Ministeri de les Arts i les Cultures (Xile), CORFO audiovisual, CNTV (Consell Nacional de Televisió), FITAM (Festival de Teatre Santiago a Mil) o Goethe Institut, entre d’altres.

En l’àmbit de la docència, ha treballat com a professora d’escriptura dramàtica, guió interactiu i interpretació, tant a Xile com a l’estranger. En producció, destaca el seu treball en la Conferència Mundial de Dramatúrgia Femenina en la seva edició 2018-Xile (2015-2018), l’organització del simposi internacional de la revista Estudis Escènics (IT) «Facin joc! Formats, dispositius i aparells d’interacció (a l’escena relacional)» (2019-2021) i la coordinació del programa internacional de formació per a artistes escènics del Nucli Art, Política i Comunitat del Dept. de Teatre de la Universitat de Xile (2022-2023).

La seva investigació i creació escènica es resumeix en el seu projecte “Ars Dramàtica” (www.arsdramatica.com), on des de l’any 2016 explora la creació d’experiències escèniques cocreatives i l’aplicació de fonaments de la teoria lúdica per crear audiències creativament corresponsables.

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%). En el cas que l’alumne es doni de baixa, se li retornarà el 75% de la matrícula, sempre que ho comuniqui, com a mínim, 10 dies abans de l’inici del curs.

Et pot interessar
Curs
Tècniques del vers
Curs d’iniciació a l’escriptura poètica
Del 21/01/2025 al 25/03/2025
Curs
L’«escriptura peripatètica»
Curs d'escriptura dramàtica
Del 15/01/2025 al 27/05/2025
Curs
Panoràmica del teatre irlandès
Curs de teoria teatral
Del 20/01/2025 al 17/03/2025
Curs
L’objecte, el gest, la paraula i tota la feina prèvia
Taller de creació amb objectes
Del 13/01/2025 al 24/01/2025