Curs

La taula de l’alquimista: eines i perspectives per a l’escriptura teatral

Curs d’iniciació a l’escriptura teatral
Professora: Eva Hibernia ,
Dates
Del 09/10/2023 al 18/12/2023
Horaris
Dilluns de 17 h a 20 h
Preu
330€
Idioma
Català i castellà
Més informació

Total hores: 30 h (10 sessions – no hi ha classe el 27/11)

 

Per a més informació contacta amb obrador@salabeckett.cat

Descripció del curs

Aquest curs vol connectar la intuïció i la singularitat de l’alumne amb les eines pròpies de l’escriptura dramàtica. En cada sessió posarem el focus en un aspecte diferent, tot i que anirem sumant el treball pràctic al voltant d’un centre imaginal. Es tracta d’arrelar conceptes teòrics, apuntar les possibilitats de desenvolupament dels mateixos i gaudir de la complexitat del joc teatral en el procés d’anar organitzant les capes d’elements de treball.

Des d’aquesta perspectiva d’aprenentatge, volem establir una mirada ampla que propiciï integrar el procés de creació i refermar el llenguatge del fet teatral.

PROGRAMA

En aquesta edició del curs treballarem al voltant d’un centre irradiant a partir del qual anirem construint les sessions. Aquest centre serà: “allò que no volem veure”.

És imprescindible llegir, abans de començar el curs, Èdip Rei i Èdip a Colonna.

-1a sessió. Una metodologia de treball: la imatge matriu.

-2a sessió. Una metodologia de l’escolta: l’aparició del personatge.

-3a sessió. Una metodologia de la investigació: la trobada amb el personatge.

-4a sessió. Entre la tècnica i la poètica 1: elements essencials del teixit teatral: qualitats de la paraula, el silenci, l’emoció i l’acció.

-5a sessió. Entre la tècnica i la poètica 2: l’explícit, l’implícit i l’ocult.

-6a sessió. Entre la tècnica i la poètica 3: conflicte versus tensió

-7a sessió. Cartografies de la dramatúrgia 1: les trames possibles dins la imatge matriu (lògica, dinàmica i imaginació.)

-8a sessió. Cartografies de la dramatúrgia 2: el punt de vista (maneres diverses de construir estructures)

-9a sessió: Entre la tècnica i la poètica 4: el temps i el tempo.

-10a sessió: La pedra filosofal; la transformació (perspectives de reflexió i concreció al voltant de conceptes com l’evolució dels personatges, l’arc de la peça, la transcendència, el sentit, la resolució, la diana, obertures i tancaments.)

 

“L’escriptura teatral convoca tantes llums com diversa és la nostra capacitat de mirar tot allò —íntim i social— que no volem veure.” Eva Hibernia

Eva Hibernia

Eva Hibernia és llicenciada en l’especialitat de Dramatúrgia per l’Escola Superior d’Art Dramàtic de Madrid. A més a més, va cursar el Doctorat en Humanitats a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, dirigit pel filòsof Eugenio Trías. També ha continuat la seva formació de la mà d’autors com Fabrice Melquiot, Javier Daulte, José Sanchis Sinisterra o Marco Antonio de la Parra, entre d’altres.

Com a escriptora conrea el teatre, la poesia, la narrativa i l’assaig.

Autora d’una trentena de textos (www.contextoteatral.com), aquesta tardor estrena el seu text Victorina (Antígona, 2022) al Teatre Akadèmia, a més de publicar el seus textos Verde Rabia i La Carrera (Antígona, 2023).

Les seves obres han estat traduïdes a l’alemany, l’anglès, el francès, el grec, el portuguès, l’italià i el català. A més de textos originals, ha treballat les dramatúrgies i versions de textos clàssics, entre els quals destaca L’Avar de Molière per a teatre d’objectes, muntatge que continua de gira després de 17 anys recollint premis i mencions.

Els seus textos teatrals i produccions han pogut veure’s en espais com ara el Teatre Nacional de Catalunya, el Teatro Español, la Sala Beckett, la Sala Cuarta Pared i a diferents festivals i escenaris d’àmbit nacional i internacional (Alemanya, França, Brasil, Argentina, Colòmbia, Grècia i Itàlia).

Va ser autora resident del programa T6 d’autoria contemporània durant 3 temporades al Teatre Nacional de Catalunya. També ha format part de les beques de creació de la Comunidad de Madrid i del programa de creació contemporània Magalia. Recentment ha obtingut la beca Carme Montoriol (2022) i la Beca de Creació de la Generalitat de Catalunya (2021).

La seva obra, tant pel que fa a la dramatúrgia com a la posada en escena, ha estat reconeguda amb diversos premis i reconeixements: Accèssit al Premio Nacional Marqués de Bradomín 1997 per El Arponero Herido por el Tiempo, Accèssit al Premio Nacional SGAE 2005 per Fuso Negro, Menció Especial del Premi Escena Contemporània 2006 per La Sal, Premi Max Revelació per Catalunya i Premi de la Crítica a la millor il·luminació per La América de Edward Hopper, Finalista al Premi Born per Los Viejos Maestros i Premi de Literatura Infantil Hospital San Joan de Déu 2015 per Ratlles Blaves.

Informació important

L’admissió es farà segons valoració del currículum.

Els cursos tenen places limitades. La reserva de plaça es farà un cop formalitzat l’import del curs.

Les dates indicades per a cada curs o seminari podran experimentar de manera excepcional alguna variació, que serà notificada convenientment.

Perquè el curs es pugui fer, caldrà que aquest tingui un mínim d’alumnes inscrits. En cas contrari, quedarà anul·lat i l’alumne tindrà l’opció d’apuntar-se en un altre curs (sempre que en aquest hi hagi places lliures) o bé la devolució de l’import pagat (100%). En el cas que l’alumne es doni de baixa, se li retornarà el 75% de la matrícula, sempre que ho comuniqui, com a mínim, 10 dies abans de l’inici del curs.