40 años de éxitos del posfranquismo español
A les 20h
Las víctimas civiles
Las víctimas civiles, el primer grup de la història de la música en valencià que canta en castellà, van nàixer en una antiga caserna okupada de la Guàrdia Civil, a la Barceloneta, l’any 2003, durant les multitudinàries protestes contra la Segona Guerra de l’Iraq. Aquell edifici, un dels múltiples usurpats pel col·lectiu Miles de Viviendas al llarg de la seua història, albergava diversos immigrants valencians, entre ells, Marc Sempere i Pau Miquel Soler, membres del grup de combat-rock Jalea Real. L’arribada a la casa del poeta també valencià Héctor Arnau va suposar una comunió en l’exili que va provocar un improbable pacte: en un futur no menys probable, Héctor, amb els seus poemes, i Pau Miquel, amb els seus ritmes, donarien a llum un disc el nom del qual ja era llavors 40 años de éxitos del posfranquismo español.
Moltíssimes llunes després, i després de diverses temptatives artístiques, Arnau, amb diversos poemaris publicats i portats a escena, i Soler, amb l’experiència com a líder d’Arthur Caravan, van reprendre l’antiga promesa i es van aliar amb els companys “caravanians” Pau Aracil i Toni Blanes, i el trompetista del grup Polonio, Ernest Aparici, per a assemblar una banda de punk-rock carnavalesc que conjuminara els desitjos musicals més lúdics amb lletres líriques i/o humorístiques, sempre descarnades en la crítica. Amb uns mesos de retard respecte a les pitjors de les profecies, i amb l’ombra encara llarga i pesada del dictador sobre la convivència políticosocial en aquestes terres, ací estan aquests èxits del posfranquisme patri que pretenen instruir i fer ballar a un mateix temps tant a les classes populars com als intel·lectuals més circumspectes.
D.O. València
Sota l’encapçalament de D.O. València, i seguint el format de D.O. Illes Balears que vam promoure la temporada passada, volem afavorir l’exhibició d’espectacles creats per artistes valencians i ser-ne altaveu. Durant tres setmanes acollirem diverses propostes representatives del panorama escènic valencià que aniran acompanyades de dues xerrades que ens ajudaran entre millor la situació cultural dels artistes de la terreta. Amb cicles com aquest volem donar a conèixer la creació contemporània d’altres territoris a Catalunya.
Percussió de monyica lenta i redoble americà: Toni Blanes
Trompetista dels murs de Jericó, pianista del Lusitania: Ernest ‘Apa’ Aparici
Guitarra comare slap-and-pop: Pau Aracil
Enginyer xirimiter, clarinet, soprano, baríton i flauta: Cato 14
Productor ideòleg, multinstrumentista esfèric i arranjador visionari: Pau Miquel Soler
Guitarrista i director de cine d’avantguarda: Rubén Marín
Cantant i liróforo celeste: Héctor Arnau