Laboratori

El Col·laboratori

Dates
Del 08/09/2022 al 15/06/2023

El Col·laboratori l’integren Carles Antón Blasco, Daniel Moreno Manzano, Marina Olivares Rodríguez, Natalia Santolaria Carceller, Valèria Sorolla, Meritxell de Soto, Mariona Triadú Galí i Pau Vidal Bosch

El Col·laboratori és un espai d’investigació, experimentació, prova-error, debat, col·lapse, teràpia, planificació, escolta, càlcul, organització, pensament, preguntes, conclusions, reflexió i resultats empírics al voltant de la pregunta “com crear en veritable col·lectivitat?”

En concret, Matriu.id (un col·lectiu de 8 artistes tecnoteatrals) vol aplicar dinàmiques sociotecnològiques per arribar a desentrellar preguntes relacionades amb la voluntat de crear des d’un paradigma col·lectiu en el sistema cultural català actual. Com produir, muntar, escriure, escenificar, compondre i fer teatre sense rols? Com organitzar-se? Com registrar-se, com presentar-se, com finançar-se, com comunicar-se, com acreditar-se, com alimentar-se, com barallar-se, com cuidar-se, com respectar-se, com trobar-se, qüestionar-se, exigir-se, enamorar-se, transportar-se, anunciar-se, vendre’s, millorar-se, programar-se i investigar-se?

Per això enfoquem El Col·laboratori com l’espai on experimentar amb les noves possibilitats que ofereix la col·lectivitat en el món del teatre i explorar quin paper pot jugar la tecnologia, la intel·ligència artificial, el machine learning i els mètodes d’organització com ara Scrum –un marc de treball per treballar de forma àgil col·laborativament, originalment pensada pel desenvolupament de software– en fer que aquestes possibilitats estiguin a l’abast de tothom.

Des de Matriu.id hem creat ja dues peces, Ware i Ware Reinforced, de forma radicalment col·lectiva i horitzontal. Durant aquests processos creatius ens hem trobat amb diferents grans reptes, com el de tenir cura dels altres durant un procés exigent i intens; combinar la creació de la peça amb altres feines sense rebre una remuneració proporcional a les hores invertides, i crear una obra amb harmonia de contingut, estètica i escènica, sense una figura exercint la direcció. D’aquesta experiència és d’on sorgeixen totes aquestes preguntes. Després d’analitzar els processos amb ulls crítics –tant amb la nostra feina com amb el funcionament de la indústria–, El Col·laboratori neix amb la voluntat de descobrir una forma per fer-ho millor i dignificar la feina de crear una peça tecnoteatral.

Durant el transcurs del laboratori, a més de treballar totes aquestes qüestions entre nosaltres, també voldríem convidar-hi col·lectius d’artistes que hagin viscut experiències similars i que avui en dia es troben explorant la creació col·lectiva com a mètode de creació.