Laboratori

Laboratori de filosofia i teatre

El Laboratori de filosofia i teatre és un espai d’investigació interdisciplinari de música, poesia, dansa i paraula.

El seu objectiu és explorar, a través del llenguatge teatral i filosòfic, alguns aspectes de l’actual crisi contemporània, especialment la crisi del valor i límits del llenguatge, seguint l’estela d’autors com Guy Debord i la seva Sociedad del espectáculo.

Cada activitat constarà d’una mostra del laboratori i també de xerrades d’escriptors, pensadors, actors i dramaturgs que exploren la crisi de la realitat, els nous paradigmes i les noves fronteres filosòfiques i teatrals.

Metodologia

Partir de fenòmens i fets del nostre present i explorar-los dramatúrgicament i filosòfica dins del marc de la nostra investigació. Crear col·lectivament peces que oscil·lin entre el teatre i la filosofia, el real i la representació, la teoria i la acció.

Activitats

Començarem fent una indagació sobre la incomunicació, els tabús i estigmes contemporanis a partir de La metamorfosi de Kafka, fixant la mirada en l’aïllament i la pèrdua de voluntat que viu el protagonista en un sistema econòmicocapitalista que cosifica (i segueix cosificant) l’individu. Mostrarem aquesta peça rellegint-la a través del llenguatge de la intuïció (Bergson), del cos (Judith Butler), de la música i la paraula, jugant amb les fronteres del llenguatge teatral i filosòfic. Tancarem la primera mostra amb un col·loqui conduit per Jordi Alsina, professor de filosofia, que proposarà una reflexió sobre el concepte de transformació, que és un dels eixos de l’obra de Kafka.

La segona mostra abordarà el poemari de Chantal Maillard, Matar a Platón. Filòsofa contemporània, Maillard llegeix la frontera entre el llenguatge poètic i el filosòfic i se situa en un terreny que oscil·la entre la intuïció i el coneixement. Comptarem amb la poetessa Lola Nieto, que farà una xerrada basada en la seva tesi doctoral sobre la poesia de Chantal Maillard.

Tancarem el cicle amb una mostra que analitzarà els estigmes actuals que comporten una insatisfacció comunicativa, una relació superficial amb el món, la cultura i el pensament. També treballarem la vivència d’aquests fenòmens partint de la teoria (Judith Butler, Susan Sontag, Chantal Maillard, Maria Zambrano). Tot plegat a través d’un treball multidisciplinari.

Coordinació del Laboratori de filosofia: Jordi Alsina i Alba Tor

Membres del laboratori: Jordi Alsina, Elisenda Amartís, Aldo Aranda, Xavier Boixader, Robert Dokpannou, Miquel Jordà, Lola Nieto, Lucía Rojas, Úrsula San Cristóbal, Alba Tor i Carla Torres Danès.