Residència

Agnés Mateus i Quim Tarrida EN RESiDÈNCIA a l’Institut Quatre Cantons

Dates
Del 02/10/2018 al 28/05/2019

Des del 2009, l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona desenvolupen Creadors EN RESiDÈNCIA als instituts de Barcelona, un programa pioner que introdueix les diferents expressions artístiques als centres públics d’educació secundària a través del contacte directe i continuat d’un creador amb els estudiants. Al llarg de tot el curs i dins l’horari lectiu, un grup d’alumnes d’ESO participen en la concepció i realització d’una obra específicament pensada per ser duta a terme en aquest context. L’èxit d’aquesta experiència, tant per als creadors com per als estudiants, ha consolidat el projecte com un espai clau a la ciutat per articular el lligam entre l’art contemporani i els adolescents, generant noves formes i contextos de creació.

Enguany serà la setena vegada que la Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia hi participa, proposant un artista (o artistes) i fent de mediador amb l’institut de secundària corresponent. Després de Cristina Clemente, Helena Tornero, les companyies Indi Gest i La Calòrica, el tàndem artístic format per Gerard Guix i Montse Rodríguez i Iván Morales, enguany la Sala Beckett proposa dues residències: Agnés Mateus i Quim Tarrida a l’Institut Quatre Cantons i Pau Miró a l’Institut Moisès Broggi.

Agnés Mateus (Barcelona, 1967) és performer i artista multidisciplinària. Cursa paral·lelament la carrera de Periodisme i estudis de Teatre, fins que entra al món de la interpretació de la mà de Txiqui Berraondo i Manuel Lillo a Barcelona. Posteriorment, compagina els estudis de teatre i dansa. El 1996 forma part del nucli de creació del Col·lectiu General Elèctrica, en el qual treballa fins a la seva dissolució, vuit anys més tard. Al llarg de la seva trajectòria ha treballat amb Juan Navarro, Roger Bernat, Rodrigo García o Simona Levi, entre altres.

Quim Tarrida (Barcelona, 1967) és artista multidisciplinari d’estètica neopop però amb un pes específic del llegat de l’art conceptual. S’inicia al camp del dibuix i del còmic a la dècada dels 80, creant el seu propi univers (Mundo Subcutáneo). Al marge de la producció artística més vinculada al món de la performance i la música, realitza obra fotogràfica, videogràfica, pictòrica i escultòrica, en la qual estableix vincles amb l’univers de la infància perduda, fascinat per la joguina, tot allò orgànic i el còmic. Tarrida treballa al límit entre el component lúdic del simulacre de la joguina infantil i l’artefacte bèl·lic, mostrant la dèbil frontera que separa una realitat de l’altra. Darrerament, part del seu treball ha girat entorn de la música contemporània i l’acció sonora. En aquest sentit, destaquen els concerts als quals ha incorporat joguines electròniques musicals.

Agnés Mateus i Quim Tarrida són els creadors de l’espectacle Rebota rebota y en tu cara explota, un dels espectacles de casa nostra de més èxit a nivell internacional aquests darrers anys.

L’Institut Quatre Cantons és un centre públic d’educació secundària que va iniciar la seva activitat el curs 2011-2012. Durant el curs 2018-2019, el centre escolaritza 575 nois i noies.

Tres idees inspiren el projecte educatiu del centre:

-La cerca de l’excel·lència entesa com l’èxit per a tothom a partir del desplegament per a cada alumne dels seus talents i la compensació de les seves mancances, o sigui, orientant la feina a treure el millor de cadascú.
-El foment de la igualtat d’oportunitats i la justícia social a partir de la valoració de la diversitat cultural i l’atenció a grups de desigualtat educativa, facilitant condicions d’èxit entre tots els sectors socials.
-La formació integral, que implica tant la formació intel·lectual i acadèmica que s’orienta al desenvolupament de les capacitats de les persones com la formació en valors orientada a la convivència i intervenció en una societat plural.

L’Institut Quatre Cantons pretén que aquestes idees inspirin la vida del centre, des del desplegament i organització curricular a la quotidianitat de les relacions entre les persones.