Residència

Marc Artigau i Queralt EN RESiDÈNCIA a l’Institut L’Alzina

Dates
Del 30/09/2019 al 14/06/2020

Projecte EN RESiDÈNCIA

Des del 2009, l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona desenvolupen Creadors EN RESiDÈNCIA als instituts de Barcelona, un programa pioner que introdueix les diferents expressions artístiques als centres públics d’educació secundària a través del contacte directe i continuat d’un creador amb els estudiants. Al llarg de tot el curs i dins l’horari lectiu, un grup d’alumnes d’ESO participen en la concepció i realització d’una obra específicament pensada per ser duta a terme en aquest context. L’èxit d’aquesta experiència, tant per als creadors com per als estudiants, ha consolidat el projecte com un espai clau a la ciutat per articular el lligam entre l’art contemporani i els adolescents, generant noves formes i contextos de creació.

Enguany serà la vuitena vegada que la Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia hi participa, proposant un artista i fent de mediador amb l’institut de secundària corresponent. Després de Cristina Clemente, Helena Tornero, les companyies Indi Gest i La Calòrica, el tàndem artístic format per Gerard Guix i Montse Rodríguez, Iván Morales, Pau Miró o Agnés Mateus i Quim Tarrida, enguany la Sala Beckett proposa la residència de Marc Artigau i Queralt a l’Institut l’Alzina.

Marc Artigau i Queralt, autor resident

Marc Artigau i Queralt (Barcelona, 1984) és llicenciat en Direcció escènica i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona. Com autor o director ha estrenat Caïm i Abel, Caixes (Premi Talúries de Teatre 2011 i accèssit al Premi Nacional Marqués de Bradomín 2011), Arbres, Aquellos días azules, Un mosquit petit i Ushuaia (Premi Ciutat de Sagunt 2008 i Accèssit al Premi Nacional Marqués de Bradomín 2008). Com a dramaturg, ha treballat amb Julio Manrique, Oriol Broggi, Àngel Llàcer i Manu Guix i Juan Carlos Martel, entre d’altres. Alba (o el jardí de les delícies) va guanyar el Premi Quim Masó 2017.

Ha publicat les novel·les La Vigília (Premi Josep Pla 2019), Els perseguidors de paraules (Ed. Estrella Polar), La cova dels dies (Ed. Fanbooks) i Un home cau i Els coloms de la boqueria amb Jordi Basté (Ed. Rosa dels Vents).

En poesia, és autor de Primers Auxilis, Vermella i Desterrats.

Ha col·laborat a Catalunya ràdio i actualment ho fa a El món a Rac1.

L’Institut L’Alzina

L’Institut L’Alzina és un institut públic del Departament d’Educació que imparteix estudis d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat.

Enguany fa cinc anys que l’institut va fer una aposta per una transformació educativa responsable, és a dir, cerquen la millora contínua per situar l’alumne al centre del seu procés d’aprenentatge.

Com treballen?

  • Estudiant els projectes educatius de les escoles de primària de l’entorn per tal que els nois i les noies no es trobin un salt massa gran quan arribin a la secundària.
  • Incorporant el treball per projectes en els cursos de primer i segon d’ESO amb l’objectiu de potenciar el treball cooperatiu, la transversalitat entre les àrees, el coneixement significatiu i globalitzat i l’ABP (aprenentatge basat en problemes) a 3r d’ESO.
  • Donant importància a l’ús dels dispositius mòbils.
  • Despertant vocacions científiques i tecnològiques però sense oblidar l’humanisme, que forma part de la globalitat de la persona. En aquest sentit és un centre sol·licitant del Batxillerat Internacional per començar a impartir-lo durant el curs 2020-21.
  • Treballant per la cohesió social, la mediació per a la resolució dels conflictes, el respecte a les minories i la coeducació.
  • Participant en diversos programes del CEB (Consorci d’Educació de Barcelona): Patrimonia’m, Literàpolis Bcn, Creadors en residència, etc.

En conclusió, l’Institut L’Alzina es troba davant de molts reptes i il·lusions que tenen com a denominador comú fer de l’institut un espai de treball, de creixement i de formació únic.