Victoria Szpunberg EN RESiDÈNCiA a l’Institut Moisès Broggi
Victoria Szpunberg EN RESiDÈNCiA a l’Institut Moisès Broggi
Des del 2009, l’Institut de Cultura de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona desenvolupen Creadors EN RESiDÈNCIA als instituts de Barcelona, un programa pioner que introdueix les diferents expressions artístiques als centres públics d’educació secundària a través del contacte directe i continuat d’un creador amb els estudiants. En aquest projecte, al llarg de tot el curs i dins l’horari lectiu, un grup d’alumnes d’ESO participen en la concepció i realització d’una obra específicament pensada per ser duta a terme en aquest context. L’èxit d’aquesta experiència, tant per als creadors com per als estudiants, ha consolidat el projecte com un espai clau a la ciutat per articular el lligam entre l’art contemporani i els adolescents, generant noves formes i contextos de creació.
Enguany serà la dotzena vegada que la Sala Beckett/Obrador Internacional de Dramatúrgia hi participa, proposant dos artistes i fent de mediador amb els instituts de secundària corresponent. Després de Cristina Clemente, Helena Tornero, les companyies Indi Gest i La Calòrica, el tàndem artístic format per Gerard Guix i Montse Rodríguez, Iván Morales, Pau Miró, Agnés Mateus i Quim Tarrida, Marc Artigau i Queralt, Llàtzer Garcia i Marilia Samper, enguany la Sala Beckett proposa les residències d’Oriol Puig Grau a l’Institut Barri Besós i Victoria Szpunberg a l’Institut Moisès Broggi.
Victoria Szpunberg
Llicenciada en Dramatúrgia i Direcció per l’Institut del Teatre i Màster en Estudis Teatrals de la UAB, Victoria Szpunberg és una dramaturga amb una sòlida trajectòria d’estrenes, publicacions i treballs artístics de diferents tipologies, a més de ser professora i pedagoga a l’Institut del Teatre (on coordina actualment l’àrea de Dramatúrgia), l’Obrador de la Sala Beckett i altres espais de recerca i formació artística. També és col·laboradora del programa Vostè Primer de RAC1.
Va donar-se a conèixer l’any 1998 amb l’obra Entre aquí y allá (Lo que dura un paseo) que va ser accèssit al Premi Maria Teresa León, seleccionada pel Royal Court de Londres (Residència internacional del 2000) i estrenada a la RESAD de Madrid l’any 2000 i al Here Festival de Nova York el 2002. Ha treballat i estrenat obra pròpia en teatres com el TNC, el Teatre Lliure, el Tantarantana o la mateixa Sala Beckett a Catalunya, i també en teatres de Madrid i la resta d’Espanya. Els seus textos també han estat traduïts a diverses llengües i s’han pogut veure en països com Estats Units, Colòmbia, Itàlia, Praga i França, entre d’altres.
Szpunberg és una autora preocupada per fer un teatre connectat amb els temes polítics i socials del món contemporani, amb una mirada oberta i transdisciplinar (ha treballat sovint com a dramaturga en projectes de dansa) i sense tancar-se en un únic gènere o registre. Amb una manera original de viure i pensar el desarrelament (cultural, geogràfic…), els seus personatges i les situacions en què es troben tenen a veure sovint amb una mena de desconcert existencial o ideològic, amb una profunda sensació de desubicació i amb la desfeta d’estereotips i llocs comuns. Això la porta a utilitzar amb finesa estratègies de gènere (insòlites distopies, pseudo-ciència ficció, realisme absurd…) amb sentit de l’humor i amb una innegable voluntat de relacionar-se amb la realitat des d’una actitud crítica i poètica alhora.
En l’ampli ventall de propostes seves que s’han vist a Barcelona els darrers anys, podem recordar obres com L’Aparador (2003), en el context del Programa T-6 del TNC, Esthetic Paradise (Sala Beckett/Festival Grec, 2004), La màquina de parlar (Sala Beckett, 2007 i 2022 i Teatre Maldà, 2017), El meu avi no va anar a Cuba (Festival Grec, 2008), La marca preferida de les germanes Clausman (Tantarantana, 2010 i Sala Beckett, 2019), Boys don’t cry (Teatre Lliure/Festival Grec, 2012), L’onzena plaga (dins del cicle ‘Tot pels diners’ al Teatre Lliure, 2015; nominada als Premis Butaca del mateix any) i Balena blava, monodrama per a actriu i orquestra (TNC, 2018). També ha participat al VII Laboratori SGAE amb l’obra Tu hija.
Szpunberg va ser autora resident de la Sala Beckett durant la temporada 2018-19. Amor mundi n’és el text resultant i va ser estrenat el juny del 2019 dins del Festival Grec.
Recentment ha estrenat El pes d’un cos (TNC/Centro Dramático Nacional, 2022) i ha escrit el llibret per a l’òpera La gata perduda (Gran Teatre del Liceu, 2022).